З метою виконання розпорядження Одеської обласної державної (військової) адміністрації «Про затвердження операційного плану заходів щодо реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року у закладах загальної середньої освіти Одеської області на 2024 рік» фахівці Б-Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України" продовжують виконання заходів, передбачених розпорядженням.
Правильні пропорції білків, жирів і вуглеводів (БЖВ) вже порахували у тарілці здорового харчування:
Фрукти й овочі — одна половина.
Цільнозернові та здорові білки — ділять другу половину порівну, тобто складають чверть від тарілки.
А нам залишається обрати відповідні продукти, аби від них було більше користі й насичення.
Почнемо з вуглеводів. На тарілці здорового харчування ви знайдете здебільшого “складні” вуглеводи. Вони розщеплюються повільно, а енергія з них вивільняється поступово. Так ви отримуєте насичення на тривалий час.
Такі вуглеводи можна знайти у:
цільнозернових, а саме хлібі з такого борошна, макаронах;
булгурі, пшоняній та кукурудзяній каші, гречці, вівсянці (яку треба варити, а не запарювати), неочищеному рисі.
Обмежуємо або взагалі уникаємо “швидких” вуглеводів. Це сахароза, глюкоза й фруктоза. Вони розщеплюються на “раз-два”: організм швидко отримав енергію й наситився, і так само швидко залишився ні з чим. Такі вуглеводи є у печиві, тістечках, вареннях — у всьому, що містить доданий цукор.
В них теж є глюкоза й фруктоза. Але річ у тім, що ці продукти містять клітковину — вона забезпечує поступове всмоктування цукру. Саме тому природний цукор в цілих продуктах не можна порівняти з тим цукром, який штучно додали в продукти.
З білками все простіше. Є тваринні й рослинні білки. Старайтеся надавати перевагу рослинним білкам (квасоля, нут, сочевиця, горіхи тощо), а тваринні білки отримувати з птиці, нежирного мʼяса та риби. Рибу, до речі, можна часом і жирну. Основне — баланс.
Так ми переходимо до жирів і тут знову трішки складніше, але й одразу буде зрозуміліше, чому рибу можна часом і жирну, а мʼясо — все ж не варто.
У тваринному мʼясі, вершковому маслі, салі тощо містяться насичені жири, вживання яких у надмірній кількості може бути повʼязане з підвищенням рівня “поганих” жирів в організмі, що призводить до серцево-судинних захворювань. Їх варто зменшувати на користь ненасичених жирів, які містяться в рибі, оліях, горіхах, насінні та інших продуктах рослинного походження. Вони навпаки повʼязані зі зниженням ризику розвитку атеросклеротичних серцево-судинних захворювань.