Білки, жири й вуглеводи: як їх знайти на тарілці та чи всі вони однакові?

З метою виконання розпорядження Одеської обласної державної (військової) адміністрації «Про затвердження операційного плану заходів щодо реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року у закладах загальної середньої освіти Одеської області на 2024 рік» фахівці Б-Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України" продовжують виконання заходів, передбачених розпорядженням.

Правильні пропорції білків, жирів і вуглеводів (БЖВ) вже порахували у тарілці здорового харчування:

🍏 Фрукти й овочі — одна половина.

🐟 Цільнозернові та здорові білки — ділять другу половину порівну, тобто складають чверть від тарілки.

А нам залишається обрати відповідні продукти, аби від них було більше користі й насичення.

☝️ Почнемо з вуглеводів. На тарілці здорового харчування ви знайдете здебільшого “складні” вуглеводи. Вони розщеплюються повільно, а енергія з них вивільняється поступово. Так ви отримуєте насичення на тривалий час.

Такі вуглеводи можна знайти у:

🍞 цільнозернових, а саме хлібі з такого борошна, макаронах;

🍚 булгурі, пшоняній та кукурудзяній каші, гречці, вівсянці (яку треба варити, а не запарювати), неочищеному рисі.

❌ Обмежуємо або взагалі уникаємо “швидких” вуглеводів. Це сахароза, глюкоза й фруктоза. Вони розщеплюються на “раз-два”: організм швидко отримав енергію й наситився, і так само швидко залишився ні з чим. Такі вуглеводи є у печиві, тістечках, вареннях — у всьому, що містить доданий цукор.

В них теж є глюкоза й фруктоза. Але річ у тім, що ці продукти містять клітковину — вона забезпечує поступове всмоктування цукру. Саме тому природний цукор в цілих продуктах не можна порівняти з тим цукром, який штучно додали в продукти.

✌️ З білками все простіше. Є тваринні й рослинні білки. Старайтеся надавати перевагу рослинним білкам (квасоля, нут, сочевиця, горіхи тощо), а тваринні білки отримувати з птиці, нежирного мʼяса та риби. Рибу, до речі, можна часом і жирну. Основне — баланс.

👌 Так ми переходимо до жирів і тут знову трішки складніше, але й одразу буде зрозуміліше, чому рибу можна часом і жирну, а мʼясо — все ж не варто.

У тваринному мʼясі, вершковому маслі, салі тощо містяться насичені жири, вживання яких у надмірній кількості може бути повʼязане з підвищенням рівня “поганих” жирів в організмі, що призводить до серцево-судинних захворювань. Їх варто зменшувати на користь ненасичених жирів, які містяться в рибі, оліях, горіхах, насінні та інших продуктах рослинного походження. Вони навпаки повʼязані зі зниженням ризику розвитку атеросклеротичних серцево-судинних захворювань.

Поділитися:
Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування
Дивитись більше:
27.03.2025

90% населення України інфіковані паличкою Коха, та хворіють на туберкульоз не всі. Найчастіше вразливими перед...

27.03.2025

Фахівці Б-Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України" нагадують: важливо знаходити час для профілактичних...

27.03.2025

#Туберкульоз – це бактеріальна інфекція, яка насамперед вражає легені та інші частини тіла. До найрозповсюдженіших...

27.03.2025

Туберкульоз (ТБ) — повністю виліковний! Для одужання важливо, щоб пацієнт своєчасно пройшов діагностику,...

Адреса:
67700, Україна, Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Сергія Файнблата, буд. 7
Білгород - Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України":
Основні завдання та функції: - мікробіологічні, вірусологічні, паразитологічні, санітарно-гігієнічні, токсиколого-гігієнічні, фізичні, радіологічні, молекулярно-генетичні та інші дослідження щодо безпеки факторів, що можуть небезпечно впливати на стан здоров'я людини у будівлях, спорудах, на територіях, сировині, продукції, об'єктах виробничого середовища, питній воді, ґрунті, повітрі, біоматеріалі та довкіллі, в т. ч. діагностичні; - дослідження стану здоров'я населення та середовища життєдіяльності людини, виявлення причинно-наслідкових зв'язків між станом здоров'я населення та впливом на нього факторів середовища життєдіяльності людини;
GPS: 46.191038002227, 30.343036651611
Графік роботи:
пн-пт з 9:00 до 17:12

Білгород - Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України"

Білгород - Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України"