Черевний тиф – гостра антропонозна інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі, яку спричинює сальмонела черевного тифу.
Характеризується:
• постійною лихоманкою тривалістю до 5—6 тижнів;
• слабкістю;
• головним болем;
• загальною інтоксикацією;
• порушення випорожнення (запор/пронос);
• на 8-9 день з’являється висип на тілі;
• збільшенням печінки, селезінки.
Черевнотифозні бактерії здатні зберігати життєздатність у навколишньому середовищі до декількох місяців. Деякі харчові продукти (молоко, сир, м’ясо, фарш) є сприятливим середовищем для розмноження бактерій. Мікроорганізми легко переносять заморожування, а ось кип’ятіння та хімічні дезінфектанти діють на них згубно.
Резервуаром і джерелом черевного тифу є хвора людина і носій інфекції.
У разі формування хронічного носійства людина може виділяти збудника протягом усього життя, представляючи найбільшу епідеміологічну небезпеку для оточуючих.
Особливо небезпечними є бактеріоносії‚ які працюють на підприємствах громадського харчування‚ харчової промисловості‚ у закладах охорони здоров’я, дитячих установах.
Виділення збудника відбувається з сечею та калом.
Шляхи зараження
• Водний;
• Харчовий;
• Контактно – побутовий.
Можливе передавання збудника через комах, які можуть бути механічними переносниками інфекції. Інфікування відбувається при вживанні забруднених збудником води, харчових продуктів, які недостатньо термічно оброблені.
Профілактика![]()
Для громадян найважливішою умовою профілактики черевного тифу є дотримання особистої гігієни (насамперед, чистоти рук), захисту від інфікування продуктів, води, предметів побуту, дотримання умов приготування і зберігання їжі.
Фахівцями Білгород-Дністровського РВП ДУ «Одеський ОЦКПХ МОЗ» проводяться діагностичні дослідження від всіх хворих із дисфункцією кишківника на наявність патогенної мікрофлори, в тому числі і холери.
Збудників особливо небезпечних інфекцій не виявлено.