З метою виконання законів України «Про систему громадського здоров'я», «Про захист населення від інфекційних хвороб», наказів Міністерства охорони здоров'я України від 30.05.1997 №167 «Про удосконалення протихолерних заходів в Україні», від 17.05.2001 №188 «Про зміну обсягу досліджень на холеру», від 07.04.2004 №185 «Про оптимізацію комплексу протиепідемічних заходів про виявлення захворювань, які викликані холерними патогенними вібріонами» та з метою забезпечення виконання Статутних функцій Центру, спрямованих на координацію та здійснення епідеміологічного нагляду за інфекційними хворобами, що мають міжнародне значення, зокрема холери, фахівці Б-Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України"проводять дослідження зразків довкілля: моніторинг проб води, стічних вод та води відкритих водойм на підпорядкованій територї.
Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає після вживання харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139.
Інфекція передається фекально-оральним шляхом через забруднену воду, їжу та побутові контакти. Без належного лікування холера може призвести до зневоднення та смерті.
Основні симптоми з’являються здебільшого в період від 12 годин до 5 днів після вживання зараженої їжі або води:
блювота, болі у животі;
часті, до 10 і більше разів на добу рідкі випорожнення, що можут мати білий колір і схожі на «рисовий відвар» . При цьому людина втрачає багато рідини - до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму;
через втрату з рідиною мікроелементів з'являються м'язові судоми, частіше за все - починаючи з литкових м'язів;
загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;
холодна шкіра (холера - одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла);
шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);
задишка, різка слабкість.
Профілактика холери:
ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням;
не купуйте продукти харчування, зокрема - рибу, у місцях стихійної торгівлі;
не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
мийте овочі і фрукти перед вживанням;
використовуйте чисту воду;
кип'ятіння вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину.
При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!