На виконання Закону України «Про забезпечення санітарного і епідеміологічного благополуччя населення» з метою забезпечення лабораторного контролю за виконанням санітарних норм, фахівцями Білгород-Дністровського РВП ДУ «Одеський ОЦКПХ МОЗ» здійснено моніторинг закладів громадського харчування на території міста Білгород-Дністровський, які здійснюють обіг їжі швидкого приготування (в тому числі шаурми, млинців, хотдогів, гамбургерів, тощо).
У період спекотної погоди, коли завдяки підвищеній температурі повітря утворюються ідеальні умови для розмноження багатьох збудників кишкових інфекцій, кількість харчових отруєнь різного походження різко збільшується.
Отруєння продуктами харчування найчастіше відбувається через споживання неякісної, зіпсованої їжі із-за порушення умов зберігання.
Харчові отруєння – симптоми:
висока температура;
зниження або відсутність апетиту;
загальна слабкість;
діарея;
біль у животі;
здуття живота;
нудота і блювота;
запаморочення;
низький тиск;
прискорене серцебиття.
Профілактичні заходи для запобігання харчових отруєнь:
Мити руки перед прийомом і приготуванням їжі.
Посуд необхідно мити із застосуванням спеціальних миючих засобів і тільки у гарячій воді. Особливо це стосується посуду, в якій знаходилася жирна їжа;
Не слід вживати їжу, якщо є сумніви в її свіжості;
Потрібно уникати вживання сирого м'яса, риби, яєць, а також страви з цих продуктів, які були приготовлені з порушенням технології і при недостатньому температурному режимі;
Зберігати продукти необхідно в холодильнику, не допускаючи антисанітарних умов;
Купувати продукти слід виключно в торгових точках, де проводяться відповідні перевірки на якість, особливо це стосується м'яса, риби;
Не можна вживати в їжу салати, які зберігалися довше декількох годин. Якщо потрібно заздалегідь приготувати салат, заправляти його слід безпосередньо перед подаванням на стіл.
У разі появи ознак харчових отруєнь – не чекайте розвитку захворювання , негайно зверніться до лікаря.