Сальмонельоз – це гостре інфекційне захворювання, збудником якого є патогенні мікроорганізми сальмонели.
Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, гуси, кури) та людина.
Факторами розповсюдження сальмонел, як правило, є продукти тваринного походження. Найчастіше захворювання виникає при споживанні інфікованих м’яса і м’ясних продуктів; яєць, особливо коли вони додаються в різні страви сирими.
Інфікування продуктів харчування відбувається при контакті сирих та готових продуктів, під час їх зберігання та транспортування, при використанні спільного кухонного приладдя.
Як можна запобігти сальмонельозу:
сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник і зберігати їх окремо;
яйця перед вживанням слід ретельно вимити;
теплі страви з сирих яєць необхідно вжити протягом перших двох годин після приготування, а холодні - зберігати в холодильнику не більше доби;
розморожувати кури слід в холодильнику;
при приготуванні страв із птиці, не торкайтеся до інших продуктів;
м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками;
страви, до яких додають молоко або яєчний жовток, необхідно додатково проварити;
для сирих продуктів використовувати окремий посуд та приладдя, після використання обдавати окропом;
дотримуватись на кухні взірцевої чистоти, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів і гризунів;
необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки з милом;
не допускати змішування свіжо приготовленої страви із її залишками попереднього дня;
не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;
під час поїздок не споживати швидкопсувні продукти: салати зі сметаною або майонезом, кремові вироби.
Будьте уважними, бережіть себе і своїх близьких!