Шкода нітратів!

Нітрати – солі азотної кислоти. За своєю природою вони є продуктами життєдіяльності організмів, тобто вони містяться у всіх без винятку природних харчових продуктах.

Шкоди завдає велика кількість цієї речовини, що додана у ґрунт штучно.

🟢Головним джерелом попадання нітратів в організм є продукти рослинництва (до 80-85%). Вміст нітратів в рослинах залежить від їх біологічних властивостей.

🔷В овочевих культурах найбільше нітратів міститься в зелені (петрушка, кріп, шпинат. салат), коренеплодах (редиска, редька, столовий буряк, меншою мірою – у моркві).

🔷Порівняно мало накопичують нітратів томати і картопля.

🔷Проміжне місце займають огірки та капуста.

Як правило концентрація нітратів в овочах вирощених в закритому грунті, через фізіологічні особливості рослин та специфічні умови вирощування їх (дефіцит світла, підвищена вологість ) більша ніж в овочах, вирощених у відкритому грунті.

Допустима добова доза нітратів – основний гігієнічний показник. Що використовується для обґрунтування регламентів допустимого вмісту нітратів у харчових продуктах.

🟢Згідно з рекомендаціями експертів ВООЗ по харчовим добавкам, допустима добова доза нітрату натрію, як харчової добавки , становить -5 мг на 1кг маси тіла.

🟢Допустима доза нітратів для людини встановлена 300 мг на людину протягом доби.

Вказана кількість нітратів є допустимою при надходженні в організм людини з продуктами харчування і водою.

Вміст нітратів в овочах можна понизити, провівши механічну очистку та промивку в середньому на 10%. Вимочування у воді протягом години зменшує рівень нітратів на 25-30%. При відварюванні нітрати переходять у відвар і кількість їх зменшується в середньому у картоплі на 80%, моркві та капусті на 60-70%, буряках на 40-50%.

🔵Рекомендації щодо зниження вмісту нітратів у овочах:

• Зелень перед приготуванням ставимо у воду на пару годин під пряме сонячне світло. Або замочуємо у воді на годину.

• Овочі ріжемо й замочуємо у воді 2–3 рази по 10 хвилин (вода кімнатної температури).

• Зрізаємо зелені частини з картоплі і моркви (повністю!).

• На 1,5 см з двох сторін обрізаємо огірки, кабачки, баклажани, томати, цибулю і буряк.

• Знімаємо 4–5 верхніх листків з капусти, викидаємо качан.

• Миємо овочі в содовому розчині та ретельно обполіскуємо (на 1 л води – 1 ст. ложка).

• Не використовуємо в їжу стебла зелені – тільки листя.

• Картоплю на годину замочуємо в холодній воді (нарізану).

• Зливаємо перший бульйон.

• Намагаємося якомога рідше використовувати занадто жирні заправки для салатів (вони сприяють перетворенню нітратів у нітрити).

• Редис вибираємо круглий, а не довгий (у довгому більше нітратів).

• Завжди викидайте сумнівні, підгнилі, пошкоджені овочі й фрукти.

• І не поспішайте купувати ранні овочі та фрукти!

🔴Симптоми отруєння нітратами: синюшність обличчя, губ, видимих слизових оболонок, головний біль, втома, зниження працездатності, задишка, серцебиття, навіть до непритомності.

🔴Що робити у разі отруєння нітратами?

• Викликати швидку допомогу, адже це отруєння небезпечне.

Матеріал підготувала Душаніна Т.І. лікар -лаборант-гігієніст відділу дослідження фізичних та хімічних факторів Б-Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України"https://www.facebook.com/BDRVP

Поділитися:
Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування
Дивитись більше:
27.03.2025

90% населення України інфіковані паличкою Коха, та хворіють на туберкульоз не всі. Найчастіше вразливими перед...

27.03.2025

Фахівці Б-Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України" нагадують: важливо знаходити час для профілактичних...

27.03.2025

#Туберкульоз – це бактеріальна інфекція, яка насамперед вражає легені та інші частини тіла. До найрозповсюдженіших...

27.03.2025

Туберкульоз (ТБ) — повністю виліковний! Для одужання важливо, щоб пацієнт своєчасно пройшов діагностику,...

Адреса:
67700, Україна, Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Сергія Файнблата, буд. 7
Білгород - Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України":
Основні завдання та функції: - мікробіологічні, вірусологічні, паразитологічні, санітарно-гігієнічні, токсиколого-гігієнічні, фізичні, радіологічні, молекулярно-генетичні та інші дослідження щодо безпеки факторів, що можуть небезпечно впливати на стан здоров'я людини у будівлях, спорудах, на територіях, сировині, продукції, об'єктах виробничого середовища, питній воді, ґрунті, повітрі, біоматеріалі та довкіллі, в т. ч. діагностичні; - дослідження стану здоров'я населення та середовища життєдіяльності людини, виявлення причинно-наслідкових зв'язків між станом здоров'я населення та впливом на нього факторів середовища життєдіяльності людини;
GPS: 46.191038002227, 30.343036651611
Графік роботи:
пн-пт з 9:00 до 17:12

Білгород - Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України"

Білгород - Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України"