Шкода нітратів!

Нітрати – солі азотної кислоти. За своєю природою вони є продуктами життєдіяльності організмів, тобто вони містяться у всіх без винятку природних харчових продуктах.

Шкоди завдає велика кількість цієї речовини, що додана у ґрунт штучно.

🟢Головним джерелом попадання нітратів в організм є продукти рослинництва (до 80-85%). Вміст нітратів в рослинах залежить від їх біологічних властивостей.

🔷В овочевих культурах найбільше нітратів міститься в зелені (петрушка, кріп, шпинат. салат), коренеплодах (редиска, редька, столовий буряк, меншою мірою – у моркві).

🔷Порівняно мало накопичують нітратів томати і картопля.

🔷Проміжне місце займають огірки та капуста.

Як правило концентрація нітратів в овочах вирощених в закритому грунті, через фізіологічні особливості рослин та специфічні умови вирощування їх (дефіцит світла, підвищена вологість ) більша ніж в овочах, вирощених у відкритому грунті.

Допустима добова доза нітратів – основний гігієнічний показник. Що використовується для обґрунтування регламентів допустимого вмісту нітратів у харчових продуктах.

🟢Згідно з рекомендаціями експертів ВООЗ по харчовим добавкам, допустима добова доза нітрату натрію, як харчової добавки , становить -5 мг на 1кг маси тіла.

🟢Допустима доза нітратів для людини встановлена 300 мг на людину протягом доби.

Вказана кількість нітратів є допустимою при надходженні в організм людини з продуктами харчування і водою.

Вміст нітратів в овочах можна понизити, провівши механічну очистку та промивку в середньому на 10%. Вимочування у воді протягом години зменшує рівень нітратів на 25-30%. При відварюванні нітрати переходять у відвар і кількість їх зменшується в середньому у картоплі на 80%, моркві та капусті на 60-70%, буряках на 40-50%.

🔵Рекомендації щодо зниження вмісту нітратів у овочах:

• Зелень перед приготуванням ставимо у воду на пару годин під пряме сонячне світло. Або замочуємо у воді на годину.

• Овочі ріжемо й замочуємо у воді 2–3 рази по 10 хвилин (вода кімнатної температури).

• Зрізаємо зелені частини з картоплі і моркви (повністю!).

• На 1,5 см з двох сторін обрізаємо огірки, кабачки, баклажани, томати, цибулю і буряк.

• Знімаємо 4–5 верхніх листків з капусти, викидаємо качан.

• Миємо овочі в содовому розчині та ретельно обполіскуємо (на 1 л води – 1 ст. ложка).

• Не використовуємо в їжу стебла зелені – тільки листя.

• Картоплю на годину замочуємо в холодній воді (нарізану).

• Зливаємо перший бульйон.

• Намагаємося якомога рідше використовувати занадто жирні заправки для салатів (вони сприяють перетворенню нітратів у нітрити).

• Редис вибираємо круглий, а не довгий (у довгому більше нітратів).

• Завжди викидайте сумнівні, підгнилі, пошкоджені овочі й фрукти.

• І не поспішайте купувати ранні овочі та фрукти!

🔴Симптоми отруєння нітратами: синюшність обличчя, губ, видимих слизових оболонок, головний біль, втома, зниження працездатності, задишка, серцебиття, навіть до непритомності.

🔴Що робити у разі отруєння нітратами?

• Викликати швидку допомогу, адже це отруєння небезпечне.

Матеріал підготувала Душаніна Т.І. лікар -лаборант-гігієніст відділу дослідження фізичних та хімічних факторів Б-Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України"https://www.facebook.com/BDRVP

Поділитися:
Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування
Дивитись більше:
19.11.2024

Важливо знаходити час для профілактичних медоглядів. Набагато простіше протидіяти захворюванням до їх виникнення чи...

19.11.2024

За даними моніторингу за поточний 46 тиждень захворюваність на на грипп та ГРВІ знаходиться на сезонному рівні....

19.11.2024

У Центр громадського здоров’я України України зазначають, що за 10 місяців 2024 року рівень захворюваності на кашлюк...

19.11.2024

Коли ви курите або вейпите, шкідливі хімічні речовини моментально потрапляють у ваші легені, а звідти переходять у...

Адреса:
67700, Україна, Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Сергія Файнблата, буд. 7
Білгород - Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України":
Основні завдання та функції: - мікробіологічні, вірусологічні, паразитологічні, санітарно-гігієнічні, токсиколого-гігієнічні, фізичні, радіологічні, молекулярно-генетичні та інші дослідження щодо безпеки факторів, що можуть небезпечно впливати на стан здоров'я людини у будівлях, спорудах, на територіях, сировині, продукції, об'єктах виробничого середовища, питній воді, ґрунті, повітрі, біоматеріалі та довкіллі, в т. ч. діагностичні; - дослідження стану здоров'я населення та середовища життєдіяльності людини, виявлення причинно-наслідкових зв'язків між станом здоров'я населення та впливом на нього факторів середовища життєдіяльності людини;
GPS: 46.191038002227, 30.343036651611
Графік роботи:
пн-пт з 9:00 до 17:12

Білгород - Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України"

Білгород - Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України"