Спекотне літо спонукає нагадати ще раз про ботулізм

З метою підвищення рівня обізнанності щодо профілактики ботулізму фахівці Білгород-Дністровського РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України" продовжують проводити комунікаційну роботу серед населення на території міста Білгород-Дністровський та району.

Чим небезпечне захворювання?

Ботулізм - серйозне, потенційно смертельне захворювання, викликане Clostridium botulinum, бактерією, яка виробляє небезпечні токсини (ботулотоксини) в умовах низького вмісту кисню.

🔺 Симптоми ботулізму включають:

▪️ Виражена стомлюваність, слабкість, запаморочення, нудоту, головний біль

▪️ Початкові симптоми зазвичай супроводжуються зниженням чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), «пеленою» перед очима, сухістю у роті та горлі, а також утрудненням при ковтанні та мовленні

▪️ Може виникнути блювота, закреп і здуття живота

▪️ Параліч м’язів

▪️ Ботулізм не супроводжується зміною температури тіла чи втратою свідомості.

Негайно зверніться за медичною допомогою, якщо у вас є будь-який із симптомів.

✅ Основні правила запобігання ботулізму:

▪️ Не вживайте їжу з ємностей, які представляють потенційний ризик розвитку ботулізму. Зокрема, якщо: є здуття банки, кришка не щільно закрита і увігнута, щось витекло з банки, є неприродні або неприємні запахи, не пробуйте їжу з підозрілих банок. Навіть незначна кількість ботулотоксину може бути смертельною. Якщо сумніваєтесь – викиньте.

▪️ У жодному разі не збирайте і не вживайте мертву рибу.

▪️ Не вживайте домашню консервацію, якщо їй більше одного року. Не купуйте на ринках та вулицях домашні консерви, рибу та м’ясні консерви.

▪️ При консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних та рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію: протягом двох діб нагрівайте продукти для консервації при 100 °C протягом 5 хвилин для переведення спор у вегетативну форму, потім стерилізуйте консерви при 100 °C не менше 40-60 хвилин, після чого щільно закрийте банку.

✅ Профілактика ботулізму грунтується на належній практиці приготування їжі, зокрема її консервації та гігієні. 5 кроків до безпечної їжі:

1. Підтримуйте чистоту

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової

3. Ретельно проводьте термічне оброблення

4. Зберігайте їжу правильно

5. Вживайте свіжі продукти

Поділитися:
Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування
Дивитись більше:
19.11.2024

Важливо знаходити час для профілактичних медоглядів. Набагато простіше протидіяти захворюванням до їх виникнення чи...

19.11.2024

За даними моніторингу за поточний 46 тиждень захворюваність на на грипп та ГРВІ знаходиться на сезонному рівні....

19.11.2024

У Центр громадського здоров’я України України зазначають, що за 10 місяців 2024 року рівень захворюваності на кашлюк...

19.11.2024

Коли ви курите або вейпите, шкідливі хімічні речовини моментально потрапляють у ваші легені, а звідти переходять у...

Адреса:
67700, Україна, Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Сергія Файнблата, буд. 7
Білгород - Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України":
Основні завдання та функції: - мікробіологічні, вірусологічні, паразитологічні, санітарно-гігієнічні, токсиколого-гігієнічні, фізичні, радіологічні, молекулярно-генетичні та інші дослідження щодо безпеки факторів, що можуть небезпечно впливати на стан здоров'я людини у будівлях, спорудах, на територіях, сировині, продукції, об'єктах виробничого середовища, питній воді, ґрунті, повітрі, біоматеріалі та довкіллі, в т. ч. діагностичні; - дослідження стану здоров'я населення та середовища життєдіяльності людини, виявлення причинно-наслідкових зв'язків між станом здоров'я населення та впливом на нього факторів середовища життєдіяльності людини;
GPS: 46.191038002227, 30.343036651611
Графік роботи:
пн-пт з 9:00 до 17:12

Білгород - Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України"

Білгород - Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України"