Вірусний гепатит А — захворювання печінки вірусного походження, що може мати як легкий, так і важкий перебіг.
Основні факти
• Вірус гепатиту А (ВГА) передається внаслідок уживання забруднених харчів або води.
• Ризик інфікування ВГA пов’язаний з відсутністю безпечної води і поганими санітарією та гігієною (наприклад, брудні руки).
• ВГА гине через 5 хв кип’ятіння. За кімнатної температури в сухому середовищі він зберігається протягом тижня, у воді — від 3 до 10 місяців, у випорожненнях — до 30 діб.
• Майже всі інфіковані повністю одужують від ВГА, однак зрідка бувають випадки, коли інфіковані помирають від блискавичної форми ВГА.
• Після перенесеного захворювання на ВГА формується довічний імунітет.
• Для профілактики інфікування ВГА існує безпечна та ефективна вакцина.
Шляхи інфікування
Фекально-оральний:
• вживання забрудненої води або їжі, що можуть містити фекалії інфікованих людей;
• недотримання особистої гігієни;
• у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї;
• деякі види сексуальних стосунків.
Симптоми
Інкубаційний період ВГА (період з моменту інфікування до появи перших клінічних проявів) зазвичай триває 14–28 днів. Симптоми ВГА можуть бути як легкими, так і тяжкими.
Найбільш розповсюджені симптоми ВГА:
• виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність;
• підвищення температури тіла;
• втрата апетиту;
• діарея;
• блювота;
• неприємні відчуття в животі;
• важкість у правому підребер’ї;
• потемніння сечі (до кольору пива);
• жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) — буває у 70% дорослих людей.
Проте не у всіх інфікованих проявляються всі ці симптоми.
Профілактика
Найбільш ефективними засобами боротьби з гепатитом А є покращення санітарних умов, підвищення безпеки харчових продуктів та розширення охоплення вакцинацією.
Поширеність гепатиту А можна знизити за допомогою таких заходів:
1. Дотримуйтеся правил особистої гігієни: мийте руки перед уживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету.
2. Пийте лише кип’ячену воду: кип’ятити слід не менше 10 хв.
3. Добре мийте овочі, фрукти, зелень та ягоди перед уживанням.
4. Організація у населених пунктах належної утилізації стічних вод;