Вуглеводи: як їх знайти на своїй тарілці
Правильні пропорції білків, жирів і вуглеводів (БЖВ) вже порахували - "Тарілка здорового харчування": https://phc.org.ua/news/tarilka-zdorovogo-kharchuvannya
Вуглеводи складають чверть від тарілки. А нам залишається обрати відповідні продукти, аби від них було більше користі й насичення.
На тарілці здорового харчування ви знайдете здебільшого «складні» вуглеводи. Вони розщеплюються повільно, а енергія з них вивільняється поступово.
Цільнозернові продукти є чудовим джерелом клітковини, що підтримує здорову роботу шлунково-кишкового тракту та допомагає контролювати рівень цукру в крові. Вони також забезпечують енергією й насичення на довгий час.
Такі вуглеводи можна знайти у:
цільнозернових, а саме хлібі з такого борошна, макаронах;
булгурі, пшоняній та кукурудзяній каші, гречці, вівсянці (яку треба варити, а не запарювати), неочищеному рисі,
пшениці, цільнозерновий хліб та хлібці.
Випічки з білого борошна краще споживати менше, особливо якщо в ній багато солі та цукру.
Складні вуглеводи засвоюються повільніше, ніж прості (цукерки, печиво та газованки), і забезпечують нас енергією на довгий час без шкідливих перепадів рівня глюкози.
Обмежуємо або взагалі уникаємо «поганих» вуглеводів. Це сахароза, глюкоза й фруктоза. Вони розщеплюються на «раз-два»: організм швидко отримав енергію й наситився, і так само швидко залишився ні з чим. Такі вуглеводи є у печиві, тістечках, вареннях — у всьому, що містить доданий цукор.