З метою посилення епідеміологічного нагляду за інфекційними захворюваннями на території Білгород-Дністровського району, недопущення виникнення спалахів інфекційних захворювань, фахівцями відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб Білгород-Дністровського РВП ДУ «Одеський ОЦКПХ МОЗ» була організована виїзна зустріч із працівниками рибного цеху ФОП Кулинський І.З. смт Сарата.
В ході бесіди були висвітлені ключові питання по профілактичним заходам щодо недопущення зараження та розповсюдження таких кишкових інфекцій як: ботулізм та холера.
Як убезпечити себе від зараження холерою?
• Кип'ятити воду, у такому випадку холерні бактерії помирають за хвилину.
• Ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу, а також після відвідування туалету.
• Слідкувати за якістю продуктів, не вживати їх, якщо вони сумнівного походження
• Перед вживанням обов'язково мити фрукти та овочі, якщо є сумніви не вживати їх без термічної обробки.
• Ретельно просмажувати та проварювати їжу перед вживанням.
• За можливості використовувати таблетки для знезараження води перед кип'ятінням.
Щоб вберегтися від ботулізму:
1. Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму. Це:
• роздуті банки;
• банки зі здутими кришками;
• банки, з яких щось витікає;
• нещільно закриті банки;
• банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
2. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.
3. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.
4. Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.
5. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.
Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином.
Будьте уважні до свого раціону та пам’ятайте, життя дорожче тимчасової гастрономічної насолоди!