Впродовж сезону Б-Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України" надає послуги лабораторних досліджень баштанних культур за санітарно-хімічними показниками.
Завдяки акредитації відділу досліджень фізичних та хімічних факторів Національним агентством з акредитації України відповідно до вимог ДСТУ ISO/IEC 17025:2017, методи досліджень є достовірними і точними.
Основну небезпеку баштанних культур становить перевищення допустимого рівня вмісту нітратів – солей азотної кислоти, що можуть несприятливо впливати на здоров’я людини.
Одноразове споживання продукту з великою кількістю нітратів не має значного впливу на організм, набагато серйозніше – накопичення нітратів в організмі, яке призводить до кисневого голодування. Особливо небезпечне це захворювання для дітей до трьох років.
Треба розуміти, що всі плоди певною мірою містять нітрати, але важливо, щоб їх вміст не перевищував норми. Максимально допустима кількість нітратів в кавунах – 60 мг на 1 кг, а в динях – 90 мг/кг.
Існує декілька правил при купівлі баштанних:
На вимогу покупця продавець зобов’язаний показати експертний висновок лабораторії, у якому зазначена дата перевірки, прізвище реалізатора і вміст нітратів.
У жодному разі не купуйте розрізані навпіл кавуни. Ви наражаєте себе на бактеріальне отруєння. А коли ці кавуни ще й накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця і плівки утворюється паровий ефект, внаслідок якого рівень нітратів різко підвищується.
Перед споживанням баштанних, їх обов’язково треба помити під проточною водою.
Якщо цьогоріч ви ще не смакували кавунами й динями, то бажано починати з однієї-двох скибочок на день, щоб організм адаптувався до їжі, від якої встиг відвикнути. Особливо обережно до баштанних треба ставитися тим, хто страждає на захворювання нирок, оскільки ці ягоди сечогінні.
Коли їсте кавун і диню, не доїдайте до шкірки, залиште декілька сантиметрів м’якоті, бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів.
Розрізані кавуни й дині можна зберігати не більше доби, навіть якщо вони знаходяться у холодильнику.