Холера – гостра діарейна інфекція, важкі форми якої супроводжуються гострою водянистою діареєю та зневодненням, що потенційно призводять до летального результату.
Збудник холери – бактерія Vibrio cholerae
потрапляє в організм людини через заражені харчові продукти або воду.
Інкубаційний період захворювання нетривалий і становить від 12 до 5 днів.
У більшості людей хвороба протікає безсимптомно чи з легкими або помірними симптомами.
У менш ніж 20% хворих розвивається гостра рідка діарея, що призводить до тяжкого ступеня зневоднення з ризиком летального результату.
Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упрожовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин — декількох місяців.
Під час кип’ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.
Бережить себе та своє здоров'я.
Пам'ятайте, профілактика рятує життя.