Спекотне літо спонукає нагадати ще раз про ботулізм

З метою підвищення рівня обізнанності щодо профілактики ботулізму фахівці Білгород-Дністровського РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України" продовжують проводити комунікаційну роботу серед населення на території міста Білгород-Дністровський та району.

Чим небезпечне захворювання?

Ботулізм - серйозне, потенційно смертельне захворювання, викликане Clostridium botulinum, бактерією, яка виробляє небезпечні токсини (ботулотоксини) в умовах низького вмісту кисню.

🔺 Симптоми ботулізму включають:

▪️ Виражена стомлюваність, слабкість, запаморочення, нудоту, головний біль

▪️ Початкові симптоми зазвичай супроводжуються зниженням чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), «пеленою» перед очима, сухістю у роті та горлі, а також утрудненням при ковтанні та мовленні

▪️ Може виникнути блювота, закреп і здуття живота

▪️ Параліч м’язів

▪️ Ботулізм не супроводжується зміною температури тіла чи втратою свідомості.

Негайно зверніться за медичною допомогою, якщо у вас є будь-який із симптомів.

✅ Основні правила запобігання ботулізму:

▪️ Не вживайте їжу з ємностей, які представляють потенційний ризик розвитку ботулізму. Зокрема, якщо: є здуття банки, кришка не щільно закрита і увігнута, щось витекло з банки, є неприродні або неприємні запахи, не пробуйте їжу з підозрілих банок. Навіть незначна кількість ботулотоксину може бути смертельною. Якщо сумніваєтесь – викиньте.

▪️ У жодному разі не збирайте і не вживайте мертву рибу.

▪️ Не вживайте домашню консервацію, якщо їй більше одного року. Не купуйте на ринках та вулицях домашні консерви, рибу та м’ясні консерви.

▪️ При консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних та рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію: протягом двох діб нагрівайте продукти для консервації при 100 °C протягом 5 хвилин для переведення спор у вегетативну форму, потім стерилізуйте консерви при 100 °C не менше 40-60 хвилин, після чого щільно закрийте банку.

✅ Профілактика ботулізму грунтується на належній практиці приготування їжі, зокрема її консервації та гігієні. 5 кроків до безпечної їжі:

1. Підтримуйте чистоту

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової

3. Ретельно проводьте термічне оброблення

4. Зберігайте їжу правильно

5. Вживайте свіжі продукти

Поділитися:
Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування
Дивитись більше:
27.03.2025

90% населення України інфіковані паличкою Коха, та хворіють на туберкульоз не всі. Найчастіше вразливими перед...

27.03.2025

Фахівці Б-Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України" нагадують: важливо знаходити час для профілактичних...

27.03.2025

#Туберкульоз – це бактеріальна інфекція, яка насамперед вражає легені та інші частини тіла. До найрозповсюдженіших...

27.03.2025

Туберкульоз (ТБ) — повністю виліковний! Для одужання важливо, щоб пацієнт своєчасно пройшов діагностику,...

Адреса:
67700, Україна, Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Сергія Файнблата, буд. 7
Білгород - Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України":
Основні завдання та функції: - мікробіологічні, вірусологічні, паразитологічні, санітарно-гігієнічні, токсиколого-гігієнічні, фізичні, радіологічні, молекулярно-генетичні та інші дослідження щодо безпеки факторів, що можуть небезпечно впливати на стан здоров'я людини у будівлях, спорудах, на територіях, сировині, продукції, об'єктах виробничого середовища, питній воді, ґрунті, повітрі, біоматеріалі та довкіллі, в т. ч. діагностичні; - дослідження стану здоров'я населення та середовища життєдіяльності людини, виявлення причинно-наслідкових зв'язків між станом здоров'я населення та впливом на нього факторів середовища життєдіяльності людини;
GPS: 46.191038002227, 30.343036651611
Графік роботи:
пн-пт з 9:00 до 17:12

Білгород - Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України"

Білгород - Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України"