Як зберігати воду і продукти під час перебоїв із електро- і водопостачанням

Через обстріли обʼєктів енергетики державою-терористом росією, відбуваються екстрені відключення електроенергії та перебої з водопостачанням. Водночас, за прогнозами синоптиків, найближчими днями очікується спека вище 30℃. Такі обставини створюють високі ризики для здоровʼя українців.

Вживання зіпсованої їжі та використання неякісної води можуть спричинити отруєння і призвести до серйозних наслідків. Тому ми підготували поради, як зберегти продукти, воду і головне — своє здоров’я в таких умовах.

Якщо у вас зникло централізоване водопостачання:

📍 Використовуйте бутельовану/привізну воду, воду з пунктів роздачі, організованих місцевою владою.

📍 Зберігайте запас питної води у чистій, щільно закритій тарі, щоб уникнути забруднення.

📍 Якщо немає доступу до бутельованої чи привізної води, використовуйте воду з бюветів або колодязів, обовʼязково прокип’ятивши її перед вживанням.

📍 Кип'ятіння води — найефективніший спосіб очистити її від мікроорганізмів і зробити її придатною для пиття. Кип'ятіть воду до утворення бульбашок на її поверхні та дайте охолонути природним шляхом.

📍 Не зберігайте воду на сонці. Пластикові та скляні пляшки можуть нагріватися під впливом сонячних променів, що призводить до виділення шкідливих хімічних речовин у воду. Тому краще тримати воду в прохолодному, темному місці бажано в скляних ємностях.

📍 Слідкуйте за терміном придатності води. Вода в пляшках також має свій термін придатності, і вживання її після цієї дати може бути небезпечним для здоров'я.

📍 Закорковуйте пляшки після використання. Відкриті пляшки можуть стати місцем розмноження бактерій, тому завжди закривайте їх після кожного використання.

📍 Використовуйте воду протягом декількох днів після відкриття. Після відкриття пляшку варто використати за 3–5 днів, інакше якість води може погіршитися.

📍 Не зберігайте воду поруч з хімікатами.

📍 Багаторазовий скляний посуд потрібно мити щодня з використанням мийних засобів та теплої води, щоб уникнути розмноження бактерій.

📍 Не використовуйте одноразові пляшки повторно. Це може бути небезпечно для здоров’я.

Як зберігати їжу під час спеки, коли довгий час відсутнє електропостачання:

📍 Відчиняйте холодильник і морозильну камеру лише за потреби і на якомога коротший час.

📍 Покладіть у холодильник акумулятори холоду або ємності з замороженою водою для збереження низької температури.

Якщо під час спеки відключення триває довше 4 годин:

📍 Ніколи не куштуйте швидкопсувні продукти (м'ясо, птиця, риба і залишки їжі), щоб визначити, чи вони безпечні. Якщо є сумніви — викиньте.

📍 Якщо продукти в морозильній камері розморозилися, їх потрібно негайно приготувати. Якщо такої змоги немає — викиньте, оскільки після повторного замороження продукти можуть стати небезпечними для вживання.

📍 Якщо немає можливості належним чином приготувати або розігріти їжу, вживайте попередньо упаковану, консервовану або готову до вживання їжу.

📍 Не залишайте приготовлені страви більше, ніж на 2 години поза межами робочого холодильника.

Поділитися:
Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування
Дивитись більше:
27.03.2025

90% населення України інфіковані паличкою Коха, та хворіють на туберкульоз не всі. Найчастіше вразливими перед...

27.03.2025

Фахівці Б-Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України" нагадують: важливо знаходити час для профілактичних...

27.03.2025

#Туберкульоз – це бактеріальна інфекція, яка насамперед вражає легені та інші частини тіла. До найрозповсюдженіших...

27.03.2025

Туберкульоз (ТБ) — повністю виліковний! Для одужання важливо, щоб пацієнт своєчасно пройшов діагностику,...

Адреса:
67700, Україна, Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Сергія Файнблата, буд. 7
Білгород - Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України":
Основні завдання та функції: - мікробіологічні, вірусологічні, паразитологічні, санітарно-гігієнічні, токсиколого-гігієнічні, фізичні, радіологічні, молекулярно-генетичні та інші дослідження щодо безпеки факторів, що можуть небезпечно впливати на стан здоров'я людини у будівлях, спорудах, на територіях, сировині, продукції, об'єктах виробничого середовища, питній воді, ґрунті, повітрі, біоматеріалі та довкіллі, в т. ч. діагностичні; - дослідження стану здоров'я населення та середовища життєдіяльності людини, виявлення причинно-наслідкових зв'язків між станом здоров'я населення та впливом на нього факторів середовища життєдіяльності людини;
GPS: 46.191038002227, 30.343036651611
Графік роботи:
пн-пт з 9:00 до 17:12

Білгород - Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України"

Білгород - Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України"