Відчуйте справжній смак їжі: як зменшити вживання солі та покращити здоров’я

З метою виконання Розпорядження Одеської обласної військової адміністрації № 1116/А-2023 від 18.12.2023р. щодо реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування фахівці Б-Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України" продовжують комунікаційну роботу з учнями в Плахтіївському ЗЗСО.

Говорили не тільки про тарілку здорового харчування, а й про шкоду для здоров’я від надмірного вживання солі.

🌐 Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує дорослим вживати не більше 5 грамів солі на день (це приблизно одна чайна ложка), а для дітей від 2 до 15 років пропонує ще більше знижувати вживання солі. Це важливе обмеження, оскільки надмірне споживання солі може мати серйозні наслідки для здоров’я. А необхідну норму натрію можна отримувати з харчових продуктів навіть нічого не досолюючи, — і це навіть за умови повної відсутності в раціоні готових продуктів промислового виробництва, таких як хліб, сухі сніданки або м’ясні продукти.

❓Чому сіль буває небезпечною?

За даними ВООЗ, кожна людина у світі в середньому споживає 10,8 г солі на добу, із чим пов’язують майже 1,9 млн передчасних смертей щороку.

Надмірне споживання солі збільшує ризик гіпертонії — підвищеного артеріального тиску. Це стан, який впливає на роботу серця та судин і може призвести до таких хвороб, як інсульт та інфаркт.

Ще велика кількість солі ускладнює роботу нирок, спричиняє затримку рідини в організмі та викликає набряки. Замість того, щоб ризикувати здоров’ям, чому б не взяти під контроль споживання солі?

⚠️Які продукти містять найбільше солі?

Солити їжу — це єдиний спосіб додавання солі у раціон. Найбільше солі ми отримуємо з таких продуктів:

- Перероблені продукти: ковбаси, сосиски, консерви, бекон;

- фастфуд: піца, бургери, картопля фрі;

- солоні закуски: чипси, сухарики, горішки;

- соуси: кетчуп, соєвий соус, майонез;

- готові приправи з сіллю.

🥗Розкрийте справжній смак їжі

Зменшуючи кількість солі у своєму раціоні, ви дозволяєте розкритися справжньому смаку їжі, водночас зменшуючи ризик захворювань.

Існує чимало способів зробити страви смачними без солі:

- спеції і трави: часник, базилік, орегано, кріп, куркума — ці інгредієнти додають стравам багатий аромат і смак;

- свіжі овочі та фрукти: лимонний сік, зелень та овочі можуть замінити сіль у багатьох стравах;

- експериментуйте: спробуйте замінити частину солі в улюблених стравах новими поєднаннями трав і спецій — можливо, ви відкриєте новий улюблений рецепт.

➡️Зробіть крок до здоровішого майбутнього

Відмовитися від зайвої солі може бути складно, але це реальний крок до здорового способу життя! Починайте з малого: замініть солоні перекуси на корисні овочі або фрукти. Ви помітите, як з часом змінюється ваша смакова чутливість, дозволяючи краще відчувати природний смак їжі.

Поділитися:
Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування
Дивитись більше:
27.03.2025

90% населення України інфіковані паличкою Коха, та хворіють на туберкульоз не всі. Найчастіше вразливими перед...

27.03.2025

Фахівці Б-Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України" нагадують: важливо знаходити час для профілактичних...

27.03.2025

#Туберкульоз – це бактеріальна інфекція, яка насамперед вражає легені та інші частини тіла. До найрозповсюдженіших...

27.03.2025

Туберкульоз (ТБ) — повністю виліковний! Для одужання важливо, щоб пацієнт своєчасно пройшов діагностику,...

Адреса:
67700, Україна, Одеська область, м. Білгород-Дністровський, вул. Сергія Файнблата, буд. 7
Білгород - Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України":
Основні завдання та функції: - мікробіологічні, вірусологічні, паразитологічні, санітарно-гігієнічні, токсиколого-гігієнічні, фізичні, радіологічні, молекулярно-генетичні та інші дослідження щодо безпеки факторів, що можуть небезпечно впливати на стан здоров'я людини у будівлях, спорудах, на територіях, сировині, продукції, об'єктах виробничого середовища, питній воді, ґрунті, повітрі, біоматеріалі та довкіллі, в т. ч. діагностичні; - дослідження стану здоров'я населення та середовища життєдіяльності людини, виявлення причинно-наслідкових зв'язків між станом здоров'я населення та впливом на нього факторів середовища життєдіяльності людини;
GPS: 46.191038002227, 30.343036651611
Графік роботи:
пн-пт з 9:00 до 17:12

Білгород - Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України"

Білгород - Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України"