Це нагадування про ризики для здоров’я, які тягне за собою надлишкова маса тіла, а також про необхідність формувати здорові харчові звички на всіх етапах життя.
Фахівці Б-Дністровський РВП ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ України" продовжують комунікаційну роботу згідно розпорядження Одеської ОДА від 18.12.2023 № 1116/А-2023 «Про затвердження операційного плану заходів щодо реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року у закладах загальної середньої освіти Одеської області на 2024 рік».
Надлишкова маса тіла та ожиріння збільшують ризик розвитку серцево-судинних захворювань, діабету II типу, деяких видів раку, а також негативно впливають на стан опорно-рухового апарату та загальне самопочуття.
Чому виникає надлишкова маса тіла
Основні фактори розвитку ожиріння — це нездорове харчування та низький рівень рухової активності В Україні середній рівень споживання солі та цукру значно перевищує рекомендовані норми, тоді як овочів і фруктів дорослі та діти споживають менше, ніж потрібно: лише по 1,3 та 1,5 порції відповідно замість рекомендованих п’яти.
Як зрозуміти, чи є надлишкова маса тіла
Розрахунок індексу маси тіла (ІМТ): маса (кг) / (зріст * зріст) (м). Якщо показник понад 25 – це надлишкова маса тіла, понад 30 – ожиріння
Вимірювання окружності талії: якщо вона перевищує 94 см у чоловіків та 80 см у жінок – це сигнал про підвищений ризик появи хвороб, а 102 см та 88 см відповідно — надзвичайно високий ризик
Якщо є сумніви щодо маси тіла, варто звернутися до сімейного лікаря для комплексної оцінки. Окрім ІМТ, фахівець аналізує розподіл жирової тканини, склад тіла, рівень цукру та холестерину, а також артеріальний тиск. Це допомагає виявити можливі ризики для здоров’я та отримати персональні рекомендації щодо харчування й способу життя.
Щоб підтримувати здорову масу тіла та уникнути ожиріння необхідно в першу чергу стежити за харчуванням:
споживайте більше овочів, фруктів, цільнозернових продуктів і білкової їжі
уникайте надмірної кількості солі, цукру та трансжирів. Останні здатні підвищувати ризик розвитку серцево-судинних захворювань і сприяти збільшенню маси тіла. Їх часто можна зустріти у маргаринах і спредах, випічці промислового виробництва та фастфуді
Корисне — не завжди дороге:
звертайте увагу на сезонні продукти, як-от буряк, морква, капуста, гарбуз, яблука тощо;
вживайте каші нешвидкого приготування — гречку, пшоно, вівсянку тощо;
додавайте у страви насіння льону чи гарбуза — це доступне джерело корисних жирів та мікроелементів, а також квасолю — джерело білку і клітковини;
Гарним орієнтиром є «Тарілка здорового харчування»:
пів тарілки – овочі та фрукти
чверть – цільнозернові продукти (каші, цільнозерновий хліб)
чверть – білкові продукти (м’ясо, риба, яйця, бобові)
Здоровий спосіб життя – це не тимчасово «сісти на дієту», а довготривала турбота про своє здоров’я. Формуйте корисні звички змалку, дбайте про своє харчування та більше рухайтесь!