У фокусі нашої уваги — профілактика, яка рятує життя.
Фахівцями відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб та лікарем із загальної гігієни відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних хвороб організовані зустрічі із працівниками Білгород-Дністровського хлібозаводу та пекарні смт Сарата.
Протягом часу зустрічі були висвітлені основні питання щодо профілактики гострих кишкових інфекцій та дотримання санітарних правил та норм працівниками підприємств, які виробляють хліб та хлібобулочні вироби.
Збудники інфекційних захворювань можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії виробничої ланки, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараженню їжі.
Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, причиною яких є потрапляння в організм людини збудників інфекційних хвороб: бактерій, паразитів, що спричиняють ураження шлунково-кишкового тракту. Захворювання протікають з ознаками інтоксикації. До цієї групи відносяться і харчові отруєння.
Причинами недуги найчастіше стають порушення правил особистої гігієни та вживання уражених харчові продукти та забрудненої води. Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби.
Гострі кишкові інфекції можуть призвести до летального результату, тому не ігноруйте симптоми захворювання, а у разі необхідності – негайно звертайтеся за медичною допомогою.
Симптоми, при яких потрібно негайно звернутися до лікаря:
• наявні ознаки зневоднення, зокрема незначне сечовипускання або його відсутність, висока сухість у роті та горлі;
• часті водянисті випорожнення понад 5 раз на добу в дорослого;
• багаторазова блювота;
• висока температура, яка супроводжується діареєю і блювотою;
• кров у випорожненнях;
• переймоподібні болі в животі будь-якої локалізації.