Джерело небезпечної інфекції - це тварини (як носії, так і хворі) або ж люди. Дуже часто хвороботворні бактерії поширюють птиці, причому переважно водоплавні (лебеді, гуси та качки), а також різні дикі тварини (ведмеді, лисиці та вовки).
Шлях зараження сальмонельозом - через їжу.
Найчастіше інфікування відбувається через вживання в їжу заражених мікробами продуктів. Сальмонели можуть потрапити в продукти не тільки безпосередньо від тварин, але і під час транспортування, фасування, продажу та процесу приготування.
Мікроби надзвичайно стійкі в зовнішньому середовищі, вони довго зберігаються і продовжують активно розмножуватися в м'ясних або молочних продуктах. Нерідко сальмонелу можна виявити в м'ясних салатах, м'ясному фарші, яйцях, ковбасах, заливних стравах, а також у фруктах, ягодах і овочах. Часом інфекція може передаватися через воду.
Сальмонели мають вкрай високою живучість і стійкість до зовнішніх факторів – багато видів прекрасно переносять висушування та навіть заморозку до -80о С чи нижче.
Саме тому «переморожувати» продукти з метою профілактики сальмонельозу практично безглуздо: заморожування може, навпаки, продовжити бактеріям життя.
До речі, вплив кислот, солі та копчення теж практично не впливають на життєдіяльність цих мікроорганізмів.
СИМПТОМИ САЛЬМОНЕЛЬОЗУ:
• досить різкий підйом температури;
• біль в животі, при чому больові відчуття локалізуються у його верхній частині;
• нудота;
• сильний озноб;
• блювота;
• через кілька годин у хворого починається пронос;
• іноді у хворих спостерігаються помилкові позиви на випорожнення кишечника.
ПРОФІЛАКТИКА САЛЬМОНЕЛЬОЗУ:
• уникнення контактів з хворими людьми;
• ретельна кулінарна обробка харчових продуктів;
• регулярне миття рук, особливо після відвідування громадських місць (не тільки туалетів);
• пиття кип'яченої води (як дітям, так і дорослим).